Trimmen

 

bad Bobby

Wat is trimmen precies?

Met trimmen wordt bedoeld: het knippen, effileren (uitdunnen en inkorten), plukken, scheren, en ontwollen van de vacht. Voor bijna elke hond is het van belang om regelmatig naar de trimmer te gaan. Zo niet voor het in model brengen, dan wel voor het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien.
Bij het trimmen van de hond hoort natuurlijk niet alleen de vacht. Ook het trimmen van de oren, de verzorging van de nagels en het verwijderen van eventuele teken hoort bij de behandeling. Het wassen, föhnen en borstelen maken een trimbeurt compleet. Speciale shampoos maken dat uw hond er niet alleen fris uitziet, maar ook fris ruikt.
In de winterperiode kunt u de hond gewoon laten trimmen. Lang haar wordt in deze periode vaak nat en kan bevriezen. Vocht is vaak vervelender dan kou. Van dit alles heeft de hond last. Bij een trimbehandeling in de winter wordt de vacht vaak iets langer gehouden. Verder zal bij elke trimbehandeling ook de gehoorgang worden ontdaan van haar. Dit om de ophoping van oorsmeer en dus het risico op oorontsteking te voorkomen.
Bij een trimbehandeling wordt de hond helemaal nagekeken. Het komt voor dat de trimster iets ontdekt dat verdere aandacht verdient, zoals een knobbeltje of een wondje. De trimster zal dan de baas en de hond doorverwijzen naar de dierenarts. Zoals u ziet, staat het welzijn van de hond voorop.

 

Hoe vaak moet de hond naar de Trimsalon?

??????????

Dit is afhankelijk van het soort. Hieronder een globale richtlijn.
poedelvachten: 4 tot 8 keer per jaar (eens per anderhalve tot drie maanden)
ruwharige vachten: 3 tot 4 keer per jaar (eens per drie à vier maanden)
spaniëlvachten: 4 tot 6 keer per jaar (eens per twee à drie maanden)
terriërvachten (West Highland White Terriër en Schotse Terriër): 4 tot 6 keer per jaar (eens per twee à drie maanden )
Honden met veel onderwol 2-4 keer per jaar.